San Marino, a csodaállam

2012-04-06 12:02:00 szorenyi.p

hírkép

Ha valaki Olaszországba tervezi nyaralását, akkor muszáj egy kis kultúrprogramon is részt vennie. Nem azért, mert az olyan sikk, hanem, mert egyszerűen nem lehet elmenni a pompás látványosságok mellett. Könnyűek és ezért könnyen "fogyaszthatók". Az egyik ilyen San Marino.



Alighanem az első kérdés, amely mindenkiben felvetődik, ha San Marinóról hall, hogy miként őrizhette meg a függetlenségét ez a parányi kis ország Itália szívében? San Marino ugyanis egy hatvan négyzetkilométernyi piciny köztársaság, Riminitől nyugatra, nem messze az Adriai-tengertől.

A dolog titka valójában az elhelyezkedés és a remek diplomácia. San Marino a hétszázötven méter magas Titán-hegy gerincén fekszik, és ez a terület kiválóan védhető. A politikát illetően pedig a köztársaság elöljárói mindig is hihetetlenül ügyesek, fondorlatosak voltak.

Az alapító atya, Marino valószínűleg a horvátországi Raab szigetéről érkezett ide, és a keresztényüldözések elől híveivel együtt a Titán-hegyre költözött. Az itt élő családok azután hosszú-hosszú évekig szabad életet folytattak, melynek védelmére fegyveres őrséget szerveztek. A törvényeket közösen hozták, a végrehajtó hatalom a régenskapitányok kezében volt. Az 1200-as évek végén a san marinóiak beszereztek egy véleményt, amely szerint a terület független maradhat. Később erre a bírói döntésre számtalan alkalommal hivatkoztak.

A Titán-hegy ormáról elképesztően szép a kilátás, már ezért megéri ellátogatni ide. Híres a San Marinó-i bélyegkészítés, ezen kívül rengeteg arany pénzérmét, scudot vernek, és ezeket óriási összegekért veszik meg a gyűjtők. San Marinóban vannak múzeumok is, ezek közül a legérdekesebb a Fegyvertár és a Furcsaságok Múzeuma, ahol a világ különböző rekordereit mintázták meg, a legkövérebb embertől a legmagasabbig.



Kiss Róbert Richard Príma Primissima díjas újságíró műsorából idéztünk, meghallgathatják szombaton 10.00-11.00 között az InfoRádióban.