560 éve a Duna jegén

2017-12-11 18:00:00 Kail

hírkép

Két kerek évfordulója is lesz Hunyadi Mátyásnak jövőre: 575 évvel ezelőtt született és 560 éve választották királlyá a Duna jegén. Nem csoda hát, hogy a nagy sikerű Szent László év után a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága úgy döntött: Mátyás király emlékévvé nyilvánítják 2018-at.



Az évfordulók mellett más okuk is volt erre – mondta az emlékévet beharangozó sajtótájékoztatón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. És már sorolta is, hogy miért éppen Hunyadi Mátyás életművéről fog szólni a következő esztendő. A többi közt azért, mert olyan erőskezű alakja volt a történelemnek, akinek révén Magyarország európai középhatalommá tudott válni, a közép-európai népek összefogását hirdette, és ennek segítségével sikerrel szállt szembe a terjeszkedő oszmán birodalommal. Emléke élénken él – nincs olyan mesemondó verseny, amelyen néhányan ne a csaknem 600 évvel ezelőtt élt igazságos királyról szóló mesével indulnának. Vagyis a Kárpát-medence magyarságának identitástudatát épp úgy erősíti az egykori uralkodó személye, az emlékévre tervezett közös konferenciák, történelmi emlékversenyek és egyéb rendezvények,  mint ahogy alkalmas a gyerekek és a fiatalok megszólítására – fejtegette az államtitkár.

Az ötletgazda, dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság tanácsának elnöke arról beszélt, hogy Erdélyből nagyon sokan keresték meg azzal, miként lehetne elegánsan válaszolni az esetleges provokációkra jövőre, Erdély megszállásának 100. évfordulóján. Arra jutottak, hogy egy erős birodalmat irányító koncepciózus reneszánsz uralkodó felidézése ilyen válasz lehet, annál is inkább, mert Hunyadi Mátyást a románok, szlovákok, horvátok is a saját igazságos királyuknak tekintik, tehát személye a népeket összehozza és nem elválasztja. Az ő előtérbe állítása az országimázs szempontjából is fontos üzenetet hordoz.

Gaal Gergely parlamenti képviselő, az emlékév tanácsadó testületének elnöke azt emelte ki, hogy az előző két emlékévvel, a Márton Áron és Szent László tiszteletére szervezettel együtt a mostani Mátyás király emlékév is “arra emlékeztet, hogy nekünk, magyaroknak van felelősségünk és küldetésünk a keresztény Európa védelmében.”

Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke szintén arról beszélt, hogy nem tudják: a defenzíva vagy a visszatámadás taktikáját kövessék-e a centenáriumi évben, de ők legszívesebben az együttműködését választanák, ha erre volna lehetőség. Erre kitűnő eszköznek tartja a Mátyás király emlékévet. Melyet egyfajta reneszánsz emlékévnek szánnak,  erre utalt a kecskeméti Renaissance Consort fellépése is korabeli zenével a sajtótájékoztatón. Az uralkodó születésnapján, február végén rendezvénysorozatot tartanak a szülővárosban, Kolozsváron, szeptemberben pedig Vajdahunyadon, a Hunyad megyei magyar napokon tisztelegnek majd előtte.

A magyarországi rendezvények gazdája, szervezője a Magyarság Háza lesz. Mint Csibi Krisztina igazgató elmondta: a Mátyás király emlékév keretében a nyitórendezvény egy emlékező szentmise lesz január 12-14-én Szegeden, az 500 éves templom falai között. A szegedi egyezményre emlékezés a város dómjában folytatódik, hiszen ott látható az a Mátyás dombormű, amelynek az eredetije Bautzenben van. Itt nyitják meg tehát az emlékévet, ami pedig a folytatást illeti, kiemelt rendezvényt tartanak január 20 és 24 között a Várkert Bazár területén. “Annak emlékére helyeztük ide ezt az emlékműsort, hogy 1458-ban a Duna jegén választották meg a polgárok királlyá Hunyadi Mátyást. Szeretnénk ezt a programot kinyitni, mindenki számára hozzáférhetővé tenni. Egy reneszánsz forgatagot képzeltünk el a Várkert Bazár melletti szabad térre, ahol reneszánsz ételkóstolóval, programokkal, a reneszánsz kultúra visszaidézésével várunk mindenkit."