Szír embercsempészek magyar útleveles trükkje

2016-02-06 08:26:00 seifert.p

hírkép

33 ember ellen folytatott eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája. Embercsempészettel gyanúsították őket. Az eljárás lezárult, jöhet a bírósági szakasz.



A bűnszervezet – főként szír állampolgárok - 2013 szeptembere és decembere között, repülőn Isztambulból nyugat-európai országokba csempésztek embereket. Főleg magyar útleveleket használtak úgy, hogy azokban kicserélték a fényképket. Az útleveleket Budapesten hamisították.

A trükk az volt, hogy szegény embereket utaztattak ki Isztambulba, akik ott 1000 euróért eladták az útlevelüket. Sőt, az útért sem kellett fizetniük. Ezek után jelentkeztek a hatóságoknál, hogy eltünt vagy ellopták az útlevelüket. Így jutottak a visszautazásukat biztosító ideiglenes magánútlevélhez.

Az érvényes magyar útleveleket a bűnszervezet megbízásából magyar futárok hozták aztán Budapestre. Majd az átírt papírokat visszavitték Törökországba, ahol már a potenciális menekülteknek adták el azokat. Ők így magyar dokumentumokkal indulhattak Nyugat-Európa felé.