Hova visz most a Járatlan Utakon?

Mindjárt itt a független világutazók idei fesztiválja

[Kail] publikálva: 2019-11-14 10:14:00 | Nyomtatásprint

hírkép

A november 23-24-i hétvégén 9. alkalommal rendezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét.


A két napban több mint 100 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról, hét teremben. Az előadások felölelik az utazás összes formáját: földön, vízen, levegőben, stoppolástól a lakókocsis overlandingen keresztül, de lesznek kerékpáros és gyalogos világjárók is. Sok előadó külföldről érkezik, őket ritkán láthatja a közönség. De lesznek más különlegességek is, így különböző népek ételeit, táncait és kultúráját ismerhetik meg a Csengery utcai Fáklya Klubba látogatók.

A kalandozó utazók révén minden kontinensre eljutnak az érdeklődők, azokon is inkább a különleges helyekre. Az extrém emberi teljesítmények idén különösen hangsúlyos szerepet kapnak, ismert hegymászók szereplésével. A felelősségteljes turizmus kérdéskörét is körbejárják, a kultúrtörténeti előadások pedig kielégítik a fotelkalandorok elvárásait.

Sok különleges extrém utazó lesz jelen, így Rakonczay Gábortól megtudhatjuk, miképp jutott el az óceán-átevezéstől a Déli-sark átgyaloglásáig. Vendég lesz Németh Alexandra, aki 7 kontinens 7 legmagasabb csúcsát mászta meg legrövidebb időn belül nőként. Nedeczky Júlia is több 8 ezres csúcsot hódított már meg, ő a hegymászás pszichológiai aspektusát mutatja be. Szendrő Szabolcs 8 ezres hegyeket mászott fél lábbal. Csutka István (Camino Steve) nemrég befejezett legnehezebb útjáról mesél: az amerikai vadonban gyalogolt végig 5000 kilométert.

A hazai független utazók és a világ minden részéből érkező hátizsákosok inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni?

Az ország ismert utazási bloggerei is ott lesznek: Utazómajom, 360fok bringa, Miradonna, utazgatok.hu, Sárgaruhás lány, GabaVR, Magányos bolyongó, Camino Steve, Kultitasting, Zoliexplorer, Talpalattnyi történetek, Female Yeti, My seven worlds, petersplanet.travel, Free4travel, Vándorboy számolnak be a világban szerzett tapasztalataikról és a bloggerkedésről.

Sok ifjú titán is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként is. A low budget utazás extrém verziójáról is hallhatunk. Sokan önkéntesként indultak el, hogy egy másik földrészen segítsenek, végül éveket töltöttek el kint. Ők adnak bátorítást: igenis el lehet indulni kevés pénzből, hogy megvalósítsuk álmainkat. Volt, aki hosszában átstoppolta Dél-Amerikát, a Keletiből vonatozott el Hongkongba, és akadt, aki egy ázsiai rablás után a maláj fővárosból jutott haza Magyarországra. Belme Ágitól dél-amerikai hat hónapos hátizsákos kalandjáról hallhatunk, ami 7 országon át vezetett. Szarka Zsófi pedig biciklivel tekert át a sivatagon (nyáron…). Berecz Andrea 3 gyerekkel utazta be a világot. Varjas Gabriella nőként, egyedül Kubában szerzett tapasztalatairól mesél majd.

Megtudhatjuk, mi a lakókocsis utazás szépsége, és számos egyéb tippet is kapunk, amivel sok pénzt megspórolhatunk. Szilasi Ildikó Afrika-kutató Szenegálról mesél, Tóth Szabolcs második otthonáról, Indiáról tart előadást. Szegő Andor igazi szerelmét, Afrikát mutatja be. Dallos Zoltán a helyfüggetlen üzleti modellekről beszél. Valiskó Gyöngyitől pedig arról is tanulhatunk, hogy az utazás hogyan segít jobb emberré, sikeres vezetővé válni és még egészségügyi tanácsokat is kapunk.

De szót kerítenek majd a fesztiválon a zéró büdzsé-utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, gyerekkel történő utazásról is. Természetesen lesz hátizsák-pakolási egyszeregy, és rengeteg praktikus tanács: felkészüléstől repjegy-vásárláson át a szállásfoglalási trükkökön és útvesztőkön, egészen a kocsibérlésig, a gazdaságos kártyahasználatról és egyéb okosságokról.

Mélyebben is megismerhetnek a résztvevők egzotikus kultúrákat, megtudhatják, miképp lehet hulladékmentesen utazni, lesznek országspecifikus előadások is utazóktól, antropológustól, biológusoktól. Így kerül terítékre India, Dél-Amerika, Indonézia, USA, Afrika több országának járatlan útjai, a hegyek tetején át, sivatagokon keresztül, járatlan utakon biciklizve és Trabantba pattanva Dél-Afrikától Patagónián át Szibériáig.

Szerepelnek a programban kultúrtörténeti előadások is. A Magyar Iszlám Közösség megalapítója, a Korán-fordító Mihálffy Balázs, aki éveket élt Afrikában és a Közel-Keleten, segít eligazodni az érintett vallásról és annak a Nyugathoz való viszonyáról. Eljön Saly Noémi, aki a turistáskodás kezdeteiről beszél majd színes előadásában. Idén készülnek egy külön Magyarországot átölelő blokkal, ahol hazai gyógynövényekről és gombákról is tanulhatnak a résztvevők.

Újra lesz több mint 40 kerekasztal-beszélgetést, amelyeken 70 tapasztalt utazó vesz részt. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki, s mindenki felteheti akár előre is, a weblap révén az őt érdeklő kérdéseket. Idén először streamelve is követhetőek lesznek a fesztivál nagytermében zajló előadások.

Ha valaki kétszer 12 óra alatt be akarja utazni a világot mindössze 20 buszjegy árából, akkor ott a helye a terézvárosi Fáklya Klubban.

A fesztivál weblapján már láthatók az információk.

Az érdeklődést a fesztivál Facebook-oldalán kérik jelezni.

© vilagszam.hu




Galéria:



Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz



A kategória további hírei:


KÖRNYEZETVÉDELEM
Szélvihar tombol Budapesten
Még egy teherautót is feldöntött
PÉNZTÁRCA
ÚTIKÖNYVEK HELYETT
Busz: Bled, Poprád, Ótátrafüred, Tátralomnic
Új helyekre indított járatokat a FlixBus
RECIKLI
A gyalogosoké lesz az alsó rakpart
Erre a hétvégére biztosan

Itt jártunk: Törökország

TOP
PIKÁNS

1. Mi van most az Adrián?

Egy magyar recepciós mesél

2. Ezt most inkább hagyja ki!

Életveszélyes a túrázás

3. Emeletes ülések a repülőkön

Ez (is) lehet a jövő

4. Menjen, amíg nem késő

Több mint 100 világörökségi helyszín tűnhet el

5. Döbbenetes emberek szavaztak vasárnap

Zárcsökkentést és táncos játszóteret kért a két szavazó

6. Ilyen az amish szex

Két év tombolás után csak a férj

7. Nádas Tamás barátom emlékére

Lezuhant a műrepülő világbajnok

8. Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye

9. Blöff - Nem lehet méregteleníteni a testünket

Zacher Gábor toxikológus elmondja az igazat

10. Ilyen az eszkimószex

Szex kölcsönbe

1. Ezek voltak a legnagyobb szerelmek 2023-ban

Sztárjainkat is utolérte a szerelem

2. Tönkretette Marilyn Monroe ruháját Kardashian

Hiányzó gyémántok

3. A lelked mélyére ás le ez a személyiségteszt

Készen állsz?

4. 5 tuti tipp a boldogabb élethez

Így szabadulhatsz meg a negatív érzelmektől

5. Ez a legizgalmasabb csillagjegy

Elmondjuk, miért!

6. Ez a 3 csillagjegy őrjítően érzéki és szexi

Köztük vagy?

7. Jolie keményen megvádolta Pittet

„Történt családon belüli erőszak…”

8. Tovább dagad a Nagy Feró botrány!

Majka kiborult: Miért kell ilyen álszent sz.rnak lenni?

9. Nagy titokban házasodott össze a sztárpár

Nem akárhol buktak le

10. Öngyilkossággal kokettált az álomesküvő után

A királyi családban sem fenékig tejfel az élet

Műsoraink
2024.04.05. 18:35 Világszám - Inforádió
New York 1.
2024.05.06. 10:05 Világszám - Inforádió
New York 2.
2024.05.07. 10:35 Világszám - Inforádió
New York 1. ism.
Közösség
Nap lánya

Ilyenek a viking nők

Szófelhő / Archív
--